Kaj je alternator v našem vozilu?

Naš avtomobil vsebuje številne elektronske in mehanske komponente, ki delujejo med seboj. Moderna vozila so vedno bolj pogosto opremljena z naprednimi računalniškimi napravami, kot so GPS sistemi, potovalnimi računalniki ipd. Njihovo delovanje je močno odvisno od alternatorja, ki skrbi za napajanje akumulatorja v našem avtomobilu. Ker je to majhen in pogosto skrit avto del v motornem predelu našega jeklenega konjička, mu večino voznikov nikoli ne posveti pozornosti. Vedno je dobro, če poznamo njegove naloge in znake okvare, saj bomo lahko tako hitreje prepoznali mogoče težave.

Alternator napaja akumulator

Akumulator v našem avtomobilu je izredno pomembna komponenta. Med uporabo pa se počasi izprazni, zato potrebuje nekakšen način, da se ponovno napolni. Tukaj pa nastopi alternator. Njegova glavna naloga je, da neprestano polni akumulator v našem vozilu. To stori preko zobnikov ali jermena. Neglede na to, kako je zgrajen, pretvarja mehanično energijo v električno. Tako omogoča, da imajo elektronske naprave, kot so klima, navigacija, žarometi, armaturna plošča in druge komponente na voljo zadostno električno energijo.

navigacijska plošča na avtu

Če želite, da bodo vaše elektronske naprave v avtu pravilno delovale, morate imeti urejeno avtoelektriko.

Moderna avtoelektrika je narejena tako, da je ključnega pomena za pravilen zagon in delovanje našega avtomobila. Pomembno je, da v primeru težav čimprej odpeljemo vozilo k mehaniku, saj v nasprotnem primeru tvegamo, da bomo z našim vozilom kje obstali.

Kje se nahaja alternator v našem vozilu?

Vsak avtomobil je narejen malenkost drugače od drugega. Zelo pogosto pa je, da se alternator nahaja v sprednjem delu motorja. V samo notranje ohišje motornega predela je pritrjen z vijaki. Ima pa ta tudi poseben nosilec, ki omogoča zategovanje jermena. V primeru, da je jermen že iztrošen ali neprimerno zategnjen se lahko zgodi, da avtomobilski alternator ne bo pravilno napajal akumulatorja. Če slišimo čudne zvoke, ki prihajajo iz predela motorja, je zelo priporočeno, da avtomobil čimprej odpeljemo k mehaniku. Naše vozilo vsebuje več jermenov, ki povezujejo mehanične komponente motorja med seboj. Zato je pomembno, da jih zamenjamo v primeru, da ne delujejo več zanesljivo.

Avtoelektrika mora delovati brezhibno

Moderna vozila so opremljena z vedno več avtomobilskimi električnimi komponentami. Tako je dandanes avtoelektrika ključnega pomena, saj omogoča pravilno delovanje ABS sistema, klimatske naprave, kamer, ESP sistema ipd.

Slabo delujoče komponente lahko, v nekaterih primerih, računalnik v avtomobilu zazna samodejno. To ni 100% zanesljivo, vendar nam olajša diagnozo težav. V primeru okvare nam na armaturni plošči zasveti lučka. Vsako vozilo ima drugačen sistem zaznave težav. V vsakem primeru pa je priporočljivo, da vozilo pregleda strokovnjak, če karkoli ne deluje kot mora.

Znaki okvarjenega alternatorja

Okvarjen alternator pomeni, da bomo lahko ostali z nedelujočim vozilom sredi poti. Če ne polni akumulatorja, je zelo verjetno, da motorja v vozilu ne bomo mogli več zagnati brez pomoči vžigalnih kablov. Nekateri izmed klasičnih znakov okvarjenega alternatorja so:

  • Izpraznjen akumulator
  • Premalo ali preveč svetle luči v avtomobilu vključno z žarometi
  • Nepravilno delujoč računalnik v avtomobilu
  • Težave z zagonom motorja avtomobila
  • Slabo ali nezadostno delovanje avtoelektričnih komponent

Star in okvarjen alternator je dobro čimprej zamenjati ali popraviti. V nasprotnem primeru lahko nastane v našem vozilu še večja škoda, ki nam povzroči dodatne stroške.

Akumulator skrbi za dotok energije raznim komponentam

Pomen avtomobilskega akumulatorja ne gre spregledati. Njegov glavni namen je, da nudi našemu vozilu dovolj električne energije za zagon motorja. Ko obrnemo ključ v motorju, se iz akumulatorja prenese električni tok do zaganjalnika. Svečke pa vžgejo mešanico goriva in kisika v batih. To povzroči, da se motor zažene.

polnjenje avta na elektriko

Moderni avtomobili imajo vse več elektronski naprav.

Veliko voznikov pa se ne zaveda, da akumulator tudi stabilizira električno napetost v našem avtomobilu. To je izredno pomembno za avtoelektriko, saj preprečuje premajhno ali preveliko napetost v žarometih, potovalnem računalniku, ABS sistemu ipd. Akumulator stabilizira napetost v vozilu in prečisti električne šume oziroma umazano električno energijo.

Kdaj je potrebno akumulator zamenjati?

Dejstvo je, da ima povprečnem avtomobilski alternator veliko daljšo življenjsko dobo od akumulatorja. Pogosto je tako, da v življenjski dobi vozila alternatorja sploh ni potrebno zamenjati. Akumulator pa je potrebnem menjave nekje med tremi in petimi leti. Sčasoma se njegova sposobnost hranjenja električne energije poslabša. To je mogoče opaziti v zimskem času, saj nizke temperature poslabšajo zmožnost hranjenja energije v celicah akumulatorja.

Lahko se nam zgodi, da motor avtomobila težko ali pa sploh ne moremo zagnati, če smo ga dolgo časa pustili nedotaknjenega. To nujno ne pomeni, da je slab akumulator, ampak samo, da se je skozi čas izpraznil. Morda pa smo pustili določene komponente v avtu v delujočem stanju, ki pa so ga popolnoma izpraznile. Če pa imamo vedno večje težave z zagonom motorja, pa je to dober znak, da morda potrebujemo zamenjavo. Priporočljivo je, da v tem primeru avtomobil odpeljemo k mehaniku, ki bo natančno ocenil delovanje omenjenega avtodela in ga po potrebi tudi zamenjal.

Pogoji poslovanjaKontakt