Ko nas doleti nesreča, si življenje poenostavimo z invalidskim vozičkom

Vsaka nesreča lahko v trenutku spremeni življenje posameznika, pa tudi njegovih bližnjih in prijateljev. Hitro se namreč zgodi, da se huje poškodujemo in izgubimo kakšne ključne življenjske funkcije. 

Tudi nesreče s smrtnim izidom niso redkost, a nič manj tragične niso poškodbe, ki nam onemogočijo samostojno življenje. Po takšni nesreči nas čaka dolga rehabilitacija in možno je, da ne bomo nikoli več mogli živeti tako, kot smo bili vajeni. 

S tem se težko sprijaznimo, nekoliko lažje pa se na spremembo navadimo, če imamo na voljo ustrezne rešitve, ki nam pomagajo premostiti težave, ki se kar naenkrat pojavijo.

Tipičen primer je invalidski voziček za tiste, ki zaradi nesreče ne morejo več uporabljati svojih nog. Ni nujno, da gre za zelo hudo nesrečo, prav tako ni nujno, da izgubimo prav vse funkcije nog, hitro se lahko pripeti, da je posledica nesreče zelo otežena mobilnost in bomo s pridom izkoristili invalidski voziček. 

Tak pripomoček nam pomaga, da postopoma pridobivamo samostojnost in nove možnosti mobilnosti. Seveda se bo treba močno prilagoditi in se bomo še vedno soočali z mnogimi omejitvami, a s pomočjo tovrstne opreme bo vse skupaj vsaj nekoliko lažje.

Invalidski voziček in druga koristna oprema

Za samostojno življenje bodo potrebne večje prilagoditve. Sam invalidski voziček še ne pomaga kaj dosti, saj se ne moremo zapeljati daleč, če imamo recimo pred stanovanjem stopnice. 

Tako je treba okolje nekoliko prilagoditi, pri čemer je uporabna še koristna dodatna oprema za invalide. Kar nekaj te opreme služi predvsem temu, da lahko nemoteno uporabljamo invalidski voziček. Imamo pa še druge pripomočke, med katerimi izbiramo glede na specifične potrebe in cilje. 

Pogosto se je treba kar dobro znajti, da dobimo dobre rešitve, saj ima vsak posameznik posebno situacijo, v kateri potrebuje prilagojeno opremo. 

invalidski-vozicek

Lahko pa pogosto dobimo kakšne zelo posrečene rešitve, ki se izkažejo za izredno koristne, to je lahko tudi invalidski voziček, pri katerem imamo na voljo več dobrih možnosti.

Dobrodošla novost je električni invalidski voziček

V času, ko se vse bolj pojavlja razna oprema na električni pogon, so takšni vozički seveda povsem logična nadgradnja tistih, ki jih poganjamo na roke. 

Električni pogoni postajajo vse bolj kompaktni in lahki, pa tudi zmogljivi in učinkoviti, tako da se lahko vgradijo tudi v praktično opremo za uporabo na terenu in doma. Našli bomo odlične možnosti, ki se ponujajo osebam z omejeno mobilnostjo.

Na izbiro je električni invalidski voziček z osnovnimi funkcionalnostmi, ki je uporabna oprema za tiste, ki niso posebej zahtevni in lahko sami obvladujejo napravo brez večjih težav. Imamo pa tudi napredne modele, ki imajo še razne druge funkcije in so pogosto posebej prilagojeni uporabnikom, ki iščejo posebne funkcije pri vozičku. 

Široko ponudbo najdemo pri podjetjih, ki razvijajo in dobavljajo takšno opremo, pogosto se osredotočajo prav na posebne potrebe, ki jih lahko naslovimo s tovrstnimi rešitvami. Bo pa treba verjetno električni invalidski voziček financirati iz lastnega žepa, če želimo koristiti prednosti boljših modelov. 

O tem se moramo pozanimati vnaprej, predvsem nas zanima, kaj vključuje zavarovanje za medicinske pripomočke. Nekateri pripomočki so vključeni, a upoštevati moramo standarde, ki določajo, kateri izdelki pridejo v poštev.

Nakup električnega invalidskega vozička

Lahko se seveda sami odločimo za nakup vozička, saj je ta oprema na voljo v prosti prodaji. Treba bo pripraviti le nekaj denarja za plačilo, saj ne moremo pričakovati financiranja iz zdravstvenega zavarovanja. 

Smo pa pri izbiri povsem neomejeni in se lahko odločimo za tisti model, ki bo najbolj ustrezen. Cene sodobnih električnih vozičkov so lahko relativno ugodne, za 2000 evrov recimo že dobimo odlično opremo, ki bo vsestransko uporabna v različnih situacijah. 

elektricni-invalidski-vozicek

Tudi cenejši modeli so lahko povsem ustrezni in se v praksi odlično izkažejo. Če si lahko privoščimo kakšen kompromis, pa lahko električni invalidski voziček zamenjamo s kakšno drugo opremo za dodatno mobilnost. 

To je posebej dobrodošlo za tiste, ki nimajo povsem izgubljene funkcije svojih nog. Izberemo recimo električni invalidski skuter, ki je lahko zelo dobra alternativa.

Kdaj izberemo električni invalidski skuter?

Skuter je praviloma cenejša izbira, torej že s tega vidika pride v poštev za tiste, ki bi radi pri nakupu kaj privarčevali. Pri nakupu tovrstne opreme sicer ne gledamo na ceno, najprej moramo zagotoviti ustrezne funkcionalnosti in ustreznost glede na namen uporabe v specifični situaciji. 

A če pride v poštev tudi skuter, potem je to gotovo lahko dobra izbira za tiste, ki nakup financiramo sami. 

Prepričati se moramo le o tem, da bo električni invalidski skuter lahko dejansko pomagal pri mobilnosti, ne pa da bo uporabnika še dodatno obremenjeval – skuter moramo namreč nekoliko bolj aktivno upravljati.

Električni invalidski skuter se uporablja v primeru, da lahko sami sedimo na manjšem sedežu in upravljamo napravo z rokami. 

Običajno so med uporabniki osebe, ki lahko uporabljajo svoje noge in ne bodo imeli težav z uporabo naprave. To so predvsem starejši, ki težko hodijo ali pa ne morejo dolgo časa stati. 

Seveda imajo podobne potrebe tudi tisti, ki trpijo kakšne bolečine ali poškodbe, med drugim pa električni invalidski skuter uporabljajo tudi nosečnice in celo osebe s prekomerno težo, če želijo brez težav opraviti kakšno pot. 

V takšnih situacijah se električni invalidski skuter odlično obnese. Je dobrodošla pomoč pri mobilnosti, ni pa namenjen stalni uporabi. Tako načeloma ni primerljiv s pravim invalidskim vozičkom in naprav ne moremo uporabljati za iste namene. 

Še vedno je tudi električni invalidski skuter udoben in zelo okreten, a najbolje se izkaže pri kratkotrajni uporabi. 

Imamo pa na voljo kar pestro izbiro med takšnimi izdelki, tako da lahko odgovorimo tudi na kakšne posebne potrebe. Predvsem mislimo na zanimivo ponudbo kompaktnih skuterjev, ki pokrivajo potrebe zelo širokega spektra različnih uporabnikov. Še zdaleč niso te naprave namenjene le invalidom.

Priročen invalidski skuter za vsako okolje

Tudi od opreme je odvisno, kako mobilni bomo in katere priložnosti bomo lahko izkoristili. Zelo dobrodošlo je seveda, da imamo dober invalidski skuter ali voziček, ni pa nujno, da bomo vedno potrebovali posebne funkcije ali kakšne napredne opcije. 

Tudi enostavne možnosti se pogosto dobro obnesejo, še posebej pri skuterjih, ki jih uporabljamo le za pomoč pri mobilnosti. V tem primeru se splača pobrskati po ponudbi in najti skuter, ki zelo dobro odgovarja našim željam, saj dobim zelo zanimive možnosti. 

Predvsem je priporočljivo izbrati okreten skuter, ki se bo dobro znašel tudi na površinah, ki niso povsem prilagojene takšni napravi. Skuterji imajo pogosto nekoliko večja kolesa in širše podvozje, da jih lahko brez skrbi uporabljamo v vsakem okolju. 

Z zmogljivim električnim pogonom premagajo tudi kakšne klance in vozijo precej hitro, kar nam odpira mnoge možnosti pri opravljanju vsakodnevnih poti ali kakšnih posebnih opravkov. Dodaten plus je ta, da je naprava razmeroma lahka in kompaktna, morda kar zložljiva.

Na voljo je tudi zložljiv invalidski skuter

Priročna oprema je vedno dobrodošla, dodatna nadgradnja pa je zložljiva zasnova, ki je bomo prav tako veseli. Zložljiv skuter lahko vzamemo s seboj na vsako pot, tudi če celotne poti ne bomo opravili s to napravo. Enostavno se lahko pospravi v avto ali kam drugam. 

Takšen invalidski skuter je po navadi tudi lažji in ga lahko enostavno prenašamo in pospravljamo. Glede na to, da so ti skuterji bolj namenjeni občasni uporabi in po njih pogosto posegajo tudi tisti, ki lahko hodijo tudi sami, so to odlične prednosti in lahko upravičijo izbiro takšne naprave.

Z zložljivim skuterjem smo bistveno bolje pripravljeni na različne izzive, ki v vsakdanjem življenju čakajo osebe z omejeno mobilnostjo. 

zlozljiv-invalidski-vozicek

Predvsem imamo več svobode in se lahko odločamo tudi za kakšna nova doživetja, ki jih sicer ne bi mogli izkusiti. Vse to nam omogoča že enostaven invalidski skuter z zložljivo zasnovo.

Skuter za starejše si lahko kar izposodimo

Težko si predstavljamo še enostavnejšo izvedbo, a vseeno najdemo tudi bolj praktične in celo cenejše rešitve. To je izposoja skuterja, kar je zelo elegantna možnost za vse, ki zaradi omejene mobilnosti ne morejo opravljati dolgih poti ali dlje časa stati na nogah. 

Seveda pa ni nujno, da bo skuter za starejše vedno na voljo. Pametno se je pozanimati, kje imamo na voljo te opcije. Prav tako je dobro vedeti, kakšni skuterji so na voljo in kaj ponujajo. Nekateri modeli so zelo prepričljivi, drugi so precej osnovni. 

Že skuterji Rehapar lahko pokrivajo širok spekter različnih potreb in ponujajo zanimive funkcionalnosti, ki jih v vsakem okolju dobro izkoristimo. Če smo na to pozorni, bomo gotovo uspeli najti pravo rešitev za svoje potrebe.

Kje si lahko izposodimo skuter za starejše?

Ponudba za izposojo skuterja je lahko zelo posrečena. Pogosto najdemo takšne skuterje kar na lokaciji, kjer so najbolj uporabni. 

Tako jih morda imajo kakšni večji trgovski centri za svoje stranke, včasih jih najdemo tudi v javnih ustanovah in kakšnih poslovnih prostorih. 

Pa tudi drugod, kjer dlje časa stojimo ali naredimo več kilometrov na nogah, je skuter za starejše zelo dobrodošel. Tako ga morda dobimo tudi v muzejih, galerijah in podobnih ustanovah.

Ne moremo se vedno zanašati, da bo skuter za starejše na voljo za izposojo. Bolje je, da se vnaprej prepričamo, če bo možno na določeni lokaciji dobiti takšno opremo. Če to ni možno, pa lahko uredimo izposojo preko drugih kanalov in tako omogočimo obisk brez velikih omejitev.

Pogoji poslovanjaKontakt