Naj se vaš dom napolni z novo energijo in svežim zrakom!

Svež zrak ima ključno funkcijo pri ustvarjanju prijetnega bivalnega okolja. Vpliva na kakovost bivanja in na počutje stanovalcev, nenazadnje pa tudi na zdravje, kar je doma gotovo kritičnega pomena. Želimo torej zagotoviti sveže in zračno okolje, hkrati pa v stanovanju vzdržujemo tudi prijetne temperature. S tem pa so si te naloge včasih v navzkrižju – prezračevanje v prostor prinaša hladen zrak, ki ga je treba ogrevati, medtem z odvajanjem zraka iz prostora izgubljamo toploto in povzročamo večje stroške. 

Na srečo ni potrebe po velikih kompromisih. Najdemo lahko različne rešitve, ki združujejo prednosti obeh polov. Najbolje se v sodobnih stanovanjih obnese prezračevanje z rekuperacijo, ki je v mnogih primerih kar samoumevna izbira. Podrobnosti o tej rešitvi najdemo na https://prezracevanje.si/services/prezracevanje-z-rekuperacijo, kjer je tudi ponudba za izdelavo učinkovitih prezračevalnih sistemov za zahtevne uporabnike.

Prezračevanje z rekuperacijo vzdržuje sveže in toplo okolje

Pri zračenju prostorov ni treba žrtvovati toplote, kar je posebej dobrodošlo v sodobnih stanovanjih z odličnim tesnjenjem in dobro izolacijo. V takšnem okolju pogosto uporabljamo tudi varčne ogrevalne sisteme z nizkotemperaturnimi grelnimi telesi. Izogibamo se torej toplotnim izgubam, pri tem pa ima ključno funkcijo tudi prezračevanje z rekuperacijo. To je namreč rešitev, ki omogoča zadrževanje toplote v notranjosti, tudi ko se zrak izmenjuje z okolico.

Takšen učinek je dobrodošel v vsakem stanovanju, kjer želimo kar se da omejiti toplotne izgube in zagotoviti prijetno bivalno okolje. Ravno zato je prezračevanje z rekuperacijo ponekod kar zahtevano, saj dosežemo najboljše učinke, ne da bi morali pristati na kompromis in se sprijazniti s slabšo izkušnjo. Gotovo bomo veseli možnosti, ki jih na tem področju odpirajo sodobni prezračevalni sistemi, prav prezračevanje z rekuperacijo ima velik potencial in ponuja napredne sisteme, ki se bodo v praksi odlično izkazali.

Dobro bo torej izvedeti kaj več o tem, kako deluje prezračevanje z rekuperacijo in kako nam lahko pomaga pri prezračevanju stanovanja. Poleg tega nas zanima, kakšni prezračevalni sistemi skrbijo za vzdrževanje svežega in toplega bivalnega okolja in koliko takšno prezračevanje stane.

prezračevalni sistem

Prezračevalne naprave z rekuperacijo

Ena izmed prednosti prezračevanja z rekuperacijo je ta, da so prezračevalne naprave lahko povsem enostavne in poceni. Ni potrebe po kakšnih kompleksnih sistemih, nenazadnje je možno narediti učinkovit prezračevalni sistem v samogradnji. To velja predvsem za elegantne sisteme za lokalno prezračevanje, ti so pripravljeni tako, da učinkovito zračijo posamezne prostore.

V sodobnih stanovanjih se odločamo predvsem za lokalno prezračevanje kopalnice. V tem prostoru so prezračevalne naprave v vsakem primeru nujna oprema, saj se tam pogosto zadržuje vlaga, ki obremenjuje kopalniško opremo in materiale, lahko ogroža tudi sam objekt. Zračenje je torej nujno, da lahko vzdržujemo ustrezne razmere v prostoru. A hkrati želimo kopalnico tudi učinkovito ogrevati, da ne bomo zmrznili, ko stopimo izpod tuša. Včasih je kopalnica vključena v centralni sistem ogrevanja, včasih pa jo ogrevamo posebej. V vsakem primeru se želimo izogniti toplotnim izgubam, zato se odločimo za prezračevalne naprave z rekuperacijo.

Zelo učinkovite so že enostavne prezračevalne naprave

Odličen učinek pričakujemo tudi od enostavnih prezračevalnih naprav, ki jih uporabljamo v tem okolju. V kopalnico pogosto namestimo preprost zračnik z ventilatorjem, ki že omogoča učinkovito izmenjavo zraka in uravnavanje vlažnosti prostora. Takšna naprava ima lahko še rekuperator zraka. To je dodatek, ki skrbi za zadrževanje toplote v notranjosti. Prestreza zrak, ki ga sproščamo v okolje, in iz njega pridobi shranjeno energijo. To kot toploto vrača v prostor skupaj s svežim zrakom iz okolice. Tak sistem odlično deluje, tudi če gre za povsem enostavno zasnovo. 

Lokalno prezračevanje na ta način lahko uredimo kar sami, saj imamo na voljo učinkovito opremo. Pogosto zračimo kopalnice, pa tudi kuhinje, kleti, shrambe in druge prostore. Na voljo so dobre rešitve, za katere ne bo treba odšteti veliko denarja, najbolj prepričljivi pa bodo prihranki na dolgi rok.

Za prezračevalni sistem cena ne bo visoka

Iz opisa je jasno, da je lokalno prezračevanje lahko zelo enostavno zasnovano in ne potrebuje kompleksne opreme ali velikih gradbenih del. Res je sicer, da lahko tudi doma vzpostavimo nekoliko bolj obsežen sistem in naprave povežemo še z drugimi komponentami, a to ni nujno, poleg tega tudi v takšnih primerih dobimo zelo ugodne rešitve.

Kakšna bo torej za tak prezračevalni sistem cena? Nekaj denarja bo treba seveda odšteti za samo opremo. Tem stroškom se ne moremo izogniti, a ni nujno, da bodo visoki. Za preprost zračnik z možnostjo rekuperacije bo treba morda odšteti le kakšnih 200 evrov. Je pa ponudba tu seveda precej široka in imamo na voljo ogromno različnih naprav. Izbiramo glede na to, kaj dejansko potrebujemo, ne zanima nas za prezračevalni sistem cena, temveč zmogljivost in učinkovitost.

Stroški bodo tudi z montažo. Gradbena dela vsebujejo preboj stene in pripravo mesta za namestitev zračnika z ventilatorjem. Namestimo tudi rekuperator ter uredimo vse druge komponente sistema. Spet je za prezračevalni sistem cena odvisna od mnogih faktorjev, saj to lahko postane tudi kompleksen sistem.

Kompletna izvedba prezračevalnega sistema

Če ne ciljamo le na to, da bomo lahko z ventilatorjem preprosto zračili domačo kopalnico, temveč bi radi imeli dober prezračevalni sistem, cena ne bo ovira in se bomo raje odločili za kompletno izvedbo. Za to lahko preverimo cenik na Prezracevanje.si, kjer dobimo ponudbo za dobavo in vgradnjo takšnih sistemov. Pri tem ne gre le za zračenje posameznih prostorov, temveč za ureditev učinkovitega hišnega sistema za celo zgradbo. Dobimo lahko ugodne ponudbe, ki ponujajo vrhunski prezračevalni sistem, s katerim bo možno zanesljivo zagotavljati zelo prijetno okolje v hiši preko celega leta.

prezracevalni-sistem

Pogoji poslovanjaKontakt