Oprema za varno in učinkovito potovanje z motorjem

Vožnja z motorjem je izredno sproščujoča in obenem zabavna izkušnja. Telo voznika je izpostavljeno številnim nevarnostim, ki so lahko zelo škodljive za njegovo ali njeno zdravje. V primeru padca pa navadna oblačila ne bodo nudila primerne zaščite. Ključna oprema za motor je sestavljena iz številnih kosov oblačil, ki so vedno priporočena za uporabo pri vožnji. Seveda je vedno tudi izredno pomembno, da vozimo strpno in previdno, kar še dodatno poveča našo varnost na cesti. Če pa potrebujemo dodatni prostor na motorju za shranjevanje prtljage, pa lahko to rešimo tudi na več načinov katerim se bomo posvetili v tem članku.

Čelada varuje glavo motorista pred udarci

Glavni namen čelade za motoriste je varovanje glave pred nepričakovanimi udarci. Vgrajen vizir poskrbi, da zaščiti naš obraz pred letečimi žuželkami, kamenčki in drugimi manjšimi predmeti. Je pa res, da je tudi zakonsko predpisana uporaba čelade med vožnjo motorja. Zato je to oprema za motor, ki jo potrebuje vsak začetnik in izkušeni motorist.

celade-za-skuter

Čelada za skuter je ravno tako pomembna, saj so hitrosti dovolj visoke, da je nezgoda lahko usodna.

Priporočljivo je, da naredimo poizvedbo o določeni čeladi za motor, ki jo želimo kupiti. Dobro je, če opravimo mere naše glave preden jo kupimo. Če pa je mogoče, pa jo preizkusimo v fizični trgovini. Med nošenjem nas ne sme tiščati, nam ovirati pogleda ali drugače povzročati neudobja. Res pa je, da lahko tudi v spletni trgovini z motoristično opremo preverimo vse mere in druge lastnosti čelade.

Zaščita oči med vožnjo motorja

Naše oči so med vožnjo motorja izpostavljene številnim elementom. To je tudi razlog, da ima večina motorističnih čelad vgrajen vizir, ki preprečuje vetru in manjšim predmetom, da bi dražili ali poškodovali naše oči. Poznamo pa tudi odprte čelade, ki nimajo vizirja. V tem primeru nam oprema za motor v obliki motorističnih očal lahko pomaga. Vedno je priporočeno, da kupimo kakovostno čelado, saj bo ta tudi zaščitila našo glavo kot tudi obraz pred udarci in elementi narave.

Kakovostne motoristične hlače in jakna

Veliko motoristov spregleda pomen, ki ga imajo kakovostna motoristična oblačila. Imajo pomembno vlogo pri obvarovanju našega telesa pred poškodbami v primeru padca. Obenem pa hladijo ali skrbijo za ohranjanje toplote med vožnjo motorja. Sam material hlač ali jaken je izredno odporen na trganje in druge fizične poškodbe. Načeloma se uporablja močno usnje, ki jo dodatno ojačano z drugimi materiali. Pomembno je, da se oblačila dobro prilegajo našemu telesu. V nasprotnem primeru obstaja nevarnost, da se oblačila zataknejo za mehanične in premikajoče dele motorja, kar lahko vodi do poškodb motorista in tudi samega motorja.

Med opremo našega motorja s številnimi dodatki, kot so moto kovčki, moramo tudi poskrbeti, da jih primerno namestimo. S tem poskrbimo, da ne bomo izgubili prtljage med vožnjo, ter da ne bomo sebe ali druge udeležence v prometu ogrožali.

Moto kovčki za naš motor

Različni motorji imajo različno kapaciteto za prevoz prtljage. Dejansko pa smo vedno zelo omejeni, saj nimamo na voljo velike površine prtljažnika, kot jo imajo avtomobili. To načeloma ni problem, saj lahko razširimo kapaciteto prtljažnega prostora v našem motorju z moto kovčki, ki jih namestimo na zadnji del motorja. Uporaba kovčkov je priporočena za motoriste, ki pogosto potujejo s svojim motorjem in pri tem prevažajo s seboj razne predmete. V kovčke je mogoče pospraviti tudi nadomestne dele za motor, kot so svečke, zračni filter, motorno olje ipd.

Kovčki za motor nam nudijo večjo stabilnost

Različni motorji uporabljajo različne namestitvene mehanizme za kovčke. Nekateri modeli imajo nosilce na zadnjem delu motorju, drugi ponujajo možnost namestitve kovčkov na strani motorja ali celo na rezervoarju za gorivo. V vsakem primeru pa nam moto kovčki stabilizirajo motor, ko jih namestimo. To je mogoče, zaradi tega, ker motorju dodajo dodatno težo. Obenem pa tudi stabilizirajo prtljago, da se ne premika ali premetava med vožnjo.

kovcki-za-motor

Motoristični kovčki in stranske torbe so pomembni in praktični za vsakega popotnika

Motoristični kovčki in stranske torbe so pomembni in praktični za vsakega popotnika

Za vožnjo motorja po bolj razgibanem terenu se priporoča aluminijaste kovčke, ki bodo bolje zaščitili našo prtljago. Zaradi svoje trdne zunanjost bodo prtljagi nudili višji nivo zaščite, kot mehki materiali, kot so usnje, blago ipd.

Kovčki za motor lahko zavarujejo naše telo

Padci z motorjem so nekaj proti čemu se mora vsak motorist obvarovati. Previdna vožnja in uporaba moto opreme je ključna pri preprečevanju poškodb vseh delov našega telesa. Je pa res, da je tudi dodatna oprema, ki jo imamo nameščeno na motorju lahko pomemben del zaščite motorja in motorista pri padcih.

Nameščeni moto kovčki lahko vsrkajo veliko kinetične sile, kar prepreči poškodbe motorja in voznika. To je izredno pomembno, če veliko vozimo po razgibanem terenu ali drugih podlagah, kjer ni cest. Seveda pa je glavni namen kovčkov ta, da nam olajšajo prevoz prtljage na daljše razdalje.

Pogoji poslovanjaKontakt