Poskrbite za urejeno okolico doma

Vsak želi bivati v lepem in prijetnem okolju. Urejena okolica na ta način močno vpliva na kakovost bivanja stanovalcev. Čeprav se pogosto osredotočamo na ureditev stanovanja in opremljanje notranjih prostorov, je pametno nekaj pozornosti nameniti tudi zunanjim površinam. Pri teh se še hitreje pokaže, da so zanemarjene, zato si ne moremo privoščiti velikih kompromisov.

Po drugi strani imamo pri urejanju okolice velik potencial, s katerim dosežemo čudovite učinke, če se le nekoliko potrudimo. Običajno največ naredimo s premišljeno izbiro okrasnih rastlin, kar je gotovo dober nasvet za vsakogar, ki ima okoli hiše vsaj nekaj prostora.

Ciprese lahko v trenutku spremenijo podobo ambienta

Hitro in enostavno lahko svoje bivalno okolje spremenite preprosto tako, da zasadite kakšno cipreso. Te rastline so zelo vsestranske in lahko opravljajo različne naloge. So seveda že lepa popestritev na domačem vrtu, sploh če uporabljamo tudi druge okrasne rastline za dom. Ciprese se lepo ujemajo z vsakim ambientom, če imamo nekaj zelenja v okolici. Lahko pa jih uporabimo tudi za oblikovanje kakšnih prav posebnih učinkov, izbire je namreč veliko in hitro se prilagodimo različnim pričakovanjem.

Še ena dodatna prednost je ta, da so ciprese zelo trdožive in odlično uspevajo v praktično vsakem okolju. Košata zimzelena drevesa so odlična popestritev okolice, sploh če gre za obvladljive rastline, ki jih lahko uredimo povsem po svojih željah. Na svoj račun bodo prišli predvsem tisti, ki imajo večji vrt in lahko z izbiro pravih rastlin ustvarijo kakšne posebej prijetne kotičke. Seveda pa se ciprese dobro obnesejo tudi tam, kjer nimamo toliko prostora, a želimo vseeno narediti dober vtis. Dobili bomo lepo kuliso, nekaj sence in prijetno svežino zelenega okolja, ko stopimo iz stanovanja.

Včasih se ciprese uporabljajo tudi za zastiranje pogledov in omejevanje dostopa do zasebnih površin. Tako delujejo kot živa meja, imamo pa v tem primeru še več različnih možnosti. Tudi to je lahko dober nasvet za ureditev okolice vašega doma – izberite prave rastline za živo mejo in oblikujte vrt po svojih željah.

urejena okolica hiše

Pri oblikovanju vrta pomagajo rastline za živo mejo

Nekatere rastline so še posebej ugodne za to, da jih posadimo v ravnih vrstah ali v lepih vzorcih, s tem pridemo do čudovitega rezultata, pa tudi do posebne funkcije. Živa meja je priljubljena rešitev za razmejevanje površin, dosežemo več koristnih učinkov, ki jih cenimo na domačih površinah. Vse storimo že z izbiro pravih rastlin za živo mejo, dela ne bo veliko, predvsem pa ne bo visokih stroškov.

Živa meja je odličen predlog za tiste, ki nimajo pravih idej, kako dobro izkoristiti zelene površine okoli domače hiše. Z živo mejo lahko uredimo površine in ustvarimo nekoliko bolj intimne kotičke, ki potem ponujajo nove možnosti za dober izkoristek površin. Prav tako učinkovito preprečimo dostop nepovabljenim gostom in drugim vsiljivcem. Poleg tega so rastline za živo mejo kot nalašč tudi za to, da ustvarimo kak zasenčen kotiček za sprostitev v poletnem času.

Z živo mejo lahko dosežemo poljubne učinke. Splača se nekoliko bolj temeljito premisliti o teh možnostih, saj dobimo dobre ideje šele takrat, ko sploh spoznamo vse možnosti. Prav tako se pozanimamo o tem, kakšne učinke imajo različne rastline za živo mejo, saj se v tej vlogi pojavljajo raznovrstne rastline. Na https://prodaja-cipres.com/rastline-za-zivo-mejo.html imamo cel seznam primernih rastlin, ki se za ta namen pogosto uporabljajo.

Katere rastline za živo mejo izbrati?

Izbira je precej pestra. Vsaka rastlina ima svoje lastnosti in ponuja nekoliko drugačen učinek. Tako se lahko poljubno odločamo glede na to, kakšen cilj zasledujemo pri ureditvi svojega domačega okolja. Kar nekaj dobrih možnosti ponujajo že klasične rastline za živo mejo, ki se zelo pogosto pojavljajo. To je predvsem lovorikovec med zimzelenimi listnatimi rastlinami, izredno priljubljena pa so v zadnjem času tudi manjša iglasta drevesa, ki imajo še boljši vizualni učinek. Tako se recimo odločamo tudi za smreke in tise.

Smreka in tisa za živo mejo

Včasih z izrazom živa meja označujemo kar rastline, ki jih za ta namen uporabljamo. A v resnici gre seveda le za idejo zamejitve površin s pomočjo ustreznih rastlin, tako da se ne omejujemo le na eno vrsto. Čeprav imamo pogosto v mislih kakšno specifično rastlino, pa nam žive meje prepuščajo proste roke pri izbiri. V zadnjem času so priljubljeni iglavci, ki se zelo lepo ujamejo z moderno zasnovanimi bivalnimi površinami. Predvsem se uporabljata smreka in tisa.

Smreka je lahko zelo visoko drevo, ki za živo mejo v tej obliki ni ravno posrečeno. Odločamo se za posebne vrste smrek, ki imajo bistveno nižjo rast. Še vedno pa lahko dosežejo nekaj metrov višine in tako zagotavljajo zelo posrečen učinek na domačih površinah. Ponujajo mirno in senčno zavetje ter nekaj dodatne intime v primerjavi z živimi mejami, preko katerih brez težav pokukamo, če stopimo na prste. Tisa ima podoben učinek, a dopušča še nekaj več prilagodljivosti, saj gre pogosto za bolj košato drevo, ki ga lahko dobro izkoristimo v različnih okoljih. Zelo dobro se tisa obnese tudi kot samostojno drevo pri urejanju domačih površin. Iglavci imajo čudovit izgled in se dobro podajo v domače okolje, zato prodaja cipres pogosto vključuje tudi smreke in tise.

Pozor, tisa je strupena rastlina

Tisa je znana kot strupena rastlina, ki sicer ni nevarna ob dotiku, ne smemo pa njenih delov zaužiti. Običajno to ni problem, saj se okrasnim rastlinam niti ne približujemo tako pogosto, gotovo pa jih ne jemo. Paziti moramo le na to, da se jih ne lotijo otroci, ki bodo radovedno dali v usta tudi kakšno strupeno rastlinje. Še večje tveganje je tisa za hišne ljubljenčke in domače živali, tako da je treba tem zanesljivo omejiti dostop. Tudi večje živali imajo lahko zelo hudo reakcijo pri zaužitju tise. Če smo dovolj pozorni, je tisa lahko čisto spodobna izbira za okras domačega ambienta, a seveda moramo upoštevati njene posebne lastnosti.

urejanje-okolice-hise

Ponudbo okrasnih rastlin ima drevesnica

Pametno je se dobro pozanimati o možnostih, ki jih imamo pri ureditvi okolice svojega doma. Tu pa gre izpostaviti še en nasvet: izkoristite vse prednosti, ki jih ponuja dobra drevesnica!

Pogosto se o informacijah pozanimamo kar preko spleta in dejansko najdemo vse mogoče podatke tudi o okrasnih rastlinah za svoj dom. Poleg tega imajo tudi drevesnice svojo ponudbo pogosto predstavljeno tudi na spletu. A pri izbiri rastlin in tudi pri iskanju dodatnih informacij je pametno pobrskati po ponudbi tistih mojstrov, ki imajo tudi fizično lokacijo, kjer jih lahko obiščemo in si ogledamo njihovo ponudbo. Na spletni strani prodaja-cipres.com bomo našli podrobne informacije o okrasnih rastlinah za domače površine, poleg tega pa je predstavljena tudi drevesnica, kjer so te rastline na voljo za ogled in nakup. Takšna kombinacija je idealna, saj se bomo lahko dobro pripravili na izbiro in nakup rastlin za svoj dom. Na voljo imamo kar nekaj zanimivosti, ki se jih splača spoznati.

Spletna predstavitev je vedno dobrodošla, saj se lahko vnaprej poučimo o različnih možnostih, ki so na voljo. Na podlagi teh podatkov se že odločimo za prave rastline, ki se bodo pri nas doma odlično obnesle. A nato se splača obiskati drevesnico in se tudi na lastne oči prepričati, da so te rastline točno take, kot si jih predstavljamo. Takoj dobimo veliko boljšo predstavo in se morda prepričamo tudi o kakšnih podrobnostih, ki na spletu ne morejo biti dobro predstavljene. Poleg tega nam drevesnica običajno ponuja tudi možnost strokovnega svetovanja, ki je pri zasaditvi žive meje in pri drugih domačih projektih izredno koristno. Gotovo bomo hitro dobili odgovore na vprašanja, ki se nam porajajo, pa jih ne bi mogli odgovoriti z brskanjem po spletu. Seveda lahko na istem mestu takoj izberemo in kupimo rastline. Tako bomo z obiskom drevesnice dobro pripravljeni na delo.

Ne pozabite, da živa meja zahteva tudi nekaj dela

Ideja o ureditvi okolice doma je gotovo zelo atraktivna in hitro pridejo na misel čudovite podobe okolja z ličnim rastlinjem. Tak učinek lahko dosežemo brez večjega truda, če projekt dobro zastavimo in izvedemo, predvsem pa z izbiro pravih rastlin. A v lepem ambientu bomo uživali le za kratek čas, preden se bo rastlinje razraslo ali pa se bodo pokazale druge težave, ki običajno izvirajo iz pomanjkljivega vzdrževanja. Teh opravil se ne smemo izogibati, moramo jih že vnaprej poznati, da bo živa meja lahko res dobro opravljala svojo nalogo.

Kaj vse bo treba postoriti?

Na srečo ne bo zelo veliko dela, predvsem pa ta opravila ne bodo posebej zahtevna. Najbolj značilna naloga je seveda obrezovanje žive meje. Običajno za živo mejo izberemo rastline, ki dobro uspevajo in jih lahko obvladujemo, nekatere tudi dokaj počasi rastejo in ne postanejo preveč košate. Nekatere rastline so seveda nekoliko bolj divje in bomo morali biti nanje bolj pozorni. V vsakem primeru pa se splača imeti pri roki škarje za živo mejo, da se lahko takoj lotimo dela, ko bo to potrebno. Na ta način oblikujemo tudi druge okrasne rastline.

Treba bo skrbeti tudi za to, da bodo rastline dobro uspevale. To vključuje zalivanje in gnojenje, včasih potrebujemo posebno gnojilo za okrasno drevje ali kakšna druga sredstva. Seveda skrbimo za rastline glede na to, kakšne so njihove zahteve in kakšne pogoje imajo na našem vrtu. Običajno živa meja ni posebej zahtevna za vzdrževanje s tega vidika.

Pogoji poslovanjaKontakt