Za učinkovito obdelovanje okolice hiše potrebujete dobro orodje in pripomočke!

Če se želimo resno lotiti obdelave kmetijskih površin, brez določenih investicij ne bo šlo. Ne gre za stroške, temveč za naložbe, ki se poplačajo in obrestujejo z novimi funkcionalnostmi in možnostmi, ki jih pridobimo pri svojem delu, boljši pa bodo seveda tudi rezultati dela.

A le, če izberemo kakovostno opremo in ne varčujemo tam, kjer to ni potrebno.

Na sodobnih kmetijah se delo v veliki meri ali celo izključno izvaja s pomočjo razne kmetijske mehanizacije. Nič čudnega torej, da je veliko povpraševanja po raznih napravah in pripomočkih, seveda pa tudi po traktorjih in drugih vozilih.

Povpraševanju pa sledi tudi ponudba, ki danes prepriča še tako zahtevne kmetovalce.

Ponudba kmetijske mehanizacije in dodatkov

Traktorska oprema

Pomemben segment ponudbe predstavljajo rezervni deli za traktor. Seveda je treba najprej izbrati in kupiti traktor, a tega nato uporabljamo skozi dolga leta, takrat pa pride bolj v poštev brskanje po ponudbi nadomestnih delov.

V ponudbi pa so tudi stekla za traktorske kabine in podobni dodatki, ki pridejo v nekaterih primerih zelo prav.

Nekateri rezervni deli za traktor so na voljo pri praktično vsakem ponudniku takšne opreme. To so recimo akumulatorji, ki predstavljajo ključni element vsakega traktorja, a se pogosto znajdejo v okvari ali pa se izpraznijo, tako da jih je treba zamenjati.

Obračalnik SIP rezervni deli

Poleg tega pa so na voljo še rezervni deli za traktor, ki morda ne pridejo toliko do izraza ker niso tako nujni za delovanje vozila.

Popravilo traktorjev

Omenimo še dolgoročne stroške, predvsem stroške vzdrževanja in servisiranja. Tudi ti niso zanemarljivi, prav tako so večinoma upravičeni.

Najbolje se obese kakovostna mehanizacija, ki jo lahko na dolgi rok ohranjamo v vrhunski formi z originalnimi nadomestnimi deli. Tako so recimo za popravilo traktorjev zelo kvalitetni, če gre za originalne kose.

Za popravilo traktorjev lahko bistveno podaljšajo življenjsko dobo, poleg tega brez težav rešimo kakšne težave, ki se pojavijo zaradi velikih obremenitev ali obrabe mehanizacije.

Tudi na dolgi rok so za popravilo traktorjev smiselna rešitev za ohranjanje funkcionalnosti – originalni nadomestni deli seveda zahtevajo določeno investicijo, a ponudijo tudi uporabno podaljšanje življenjske dobe, poleg tega lahko pričakujemo nemoteno funkcionalnost in odlične rezultate pri uporabi te opreme, tudi če smo zamenjali že več delov.

Ponudba mehanizacije

Tudi v ponudbi kmetijske mehanizacije imajo pomemben prostor nadomestni deli, kot tudi servisne storitve. Pogosto zasledimo takšne ponudbe zraven posegov, kot je popravilo stekla za traktorske kabine, in poleg traktorskih nadomestnih delov.

Seveda pa se velik del kmetijske mehanizacije prodaja povsem ločeno, kar velja za nove naprave in pripomočke.

Serviserji, ki ponujajo rezervne dele in opravljajo servise traktorjev, se običajno spoznajo tudi na kmetijsko mehanizacijo in so pooblaščeni za popravilo raznih priključkov.

Pametno je najti serviserja, pri katerem so na enem mestu tako rezervni deli za traktor, kot tudi nadomestni deli za drugo mehanizacijo.

Vključene morajo biti seveda tudi pripadajoče servisne storitve ter vgradnja teh delov.

Vrtavkasta brana

Posebej kakovostna mora biti ključna oprema za obdelavo zemlje, na primer vrtavkasta brana. Cena je za takšno opremo povsem odvisna od značilnosti izdelka, saj so ti na voljo v različnih izvedbah.

Seveda ni primerna kar vsaka vrtavkasta brana – cena nakazuje na zmogljivost in funkcionalnost, tako da ni smiselno brskati le med cenejšimi opcijami.

Bolje je najprej ugotoviti, katera mehanizacija odgovarja potrebam in zahtevam predvidenega dela.

Le tako najdemo opremo, ki bo izpolnila pričakovanja in res pomagala pri delu na kmetiji.

Pri nekaterih nakupih na stroške preprosto ne moremo gledati, med te se uvršča tudi vrtavkasta brana – cena je gotovo upravičena, saj si lahko od dražjih in kakovostnejših izdelkov obetamo tudi bistveno boljše funkcionalnosti.

Urejanje živih mej na obrobjih parcel

Žive meje so čudovita iznajdba, ki nam omogoča, da se skrijemo pred pogledi sosedov, le malo zamejimo našo parcelo ali pa ustvarimo pravcati mozaik grmovnic, ki nas vsaka ob drugem času razveseljujejo s cvetjem.

Uporabne so tudi kot ograje za hišne ljubljenčke ali domače živali. Trnaste grmovnice lahko zelo dobro zaščitijo notranje površine pred potepuškimi psi ali lisicami in omogočajo zavetje domačim kokošim, ki imajo perje prilagojeno za smukanje med njimi, pa še z njihovimi plodovi se lahko hranijo.

Koncept živih mej narekuje določene dimenzije same meje. Ker se vse grmovnice sčasoma precej razrastejo, to pomeni, da ni dovolj le nasaditev grmovnic v linije ob meji parcel, ampak tudi njihovo sprotno vzdrževanje.

Tudi za dodatno estetsko vrednost je potrebno grmovnice natančno obrezati, za kar potrebujemo škarje za živo mejo.

Eden od vodilnih proizvajalcev za škarje za živo mejo pa je verjetno vsem dobro znana Husqvarna, ki je zaslovela z motornimi žagami že dolgo tega.

Sedaj pa Husqvarna proizvaja najrazličnejše orodje za vrtnarje, gradbince in kmete.

Škarje za živo mejo

Motorne škarje za živo mejo omogočajo enostavno prirezovanje in ukrotitev vseh vrst grmovnic v živih mejah, vendar je potrebno biti pozoren zlasti na redno obrezovanje.

Za mnoge vrste grmovnic je potrebno obrezovanje vsaj enkrat na leto, pri nekaterih hitreje rastočih pa je skoraj nujno to opravilo opraviti dvakrat, in sicer pozno spomladi ter zgodaj jeseni, ko je rastlina v dobi hitre rasti.

Tudi za počasnejše grmovnice Husqvarna priporoča vsaj dvakratno obrezovanje na leto. Tako je opravilo bolj enostavno in prijetno.

Na določenih dimenzijah, ki jih redno obrezujemo, se pri koncu vej oblikujejo nekakšni vozli, iz katerih izraščajo mladi poganjki.

Te poganjke je za razliko od starejših in debelejših vej zelo enostavno obrezovati, starejše veje pa nekako držijo obliko in nam tako pomagajo pri obrezovanju ravnih linij za žive meje.

Pogoji poslovanjaKontakt